Tänään oli ohjelmassa ensimmäinen virallinen seminaaripäivä. Startti oli aamulla kello 7.30, jolloin lähdimme isäntiemme tarjoamalla kyydillä kohti seminaaripaikkaa, Renminin lukiota. Pekingin aamuruuhka oli varsin kohtuullinen, joten olimme perillä jo noin tunnin kuluttua. Tämä kaupunki on aivan oikeasti valtava (16000 neliökilometriä).

Aluksi juotiin hieman teetä ja tutustuttiin toisiimme. Pienen odottelun jälkeen Suomen suurlähettiläs Antti Kuosmanen saapui paikalle ja seminaari oli valmis alkamaan. Eira piti oman puheensa iltapäivällä ja puhui siitä, kuinka opetussuunnitelmatyö näkyy Vaskivuoren lukion arkipäivässä. Puhe oli tyylikäs ja sai paljon kiitosta kuulijoilta.

Kokonaisuudessaan päivän seminaarin anti oli suomalaisdelegaation mielestä onnistunut. Kiinassa on käynnissä opetusuunnitelman reformaatio, jossa suomalainen järjestelmä on esikuvana. Suomalaisten mielestä näytti todellakin siltä, että järjestelmämme parhaat puolet on omaksuttu huolella. Toki paikallinen kulttuuriperinne näkyy tässäkin.

Seminaarin puheiden jälkeen tutustuimme paikallisen koulun opetukseen. Näimme esim. kung fu -näytöksen, johon osallistui myös opiskelijoita Tammisaaresta. He ovat vierailleet koulussa jo useamman päivän ajan. Jossain vaiheessa tanssimme myös tiputanssia, joka vaikutti ainakin daamilleni (Kiinan opetusministeriön kansainvälisten suhteiden ensimmäinen sihteeri) hyvinkin eksoottiselta menolta.

Tämän jälkeen siirryimme näppärästi (Pekingin iltaruuhkassa matka kesti vain 1½ tuntia) Suomen suurlähetystöön, jossa meille ja joukolle juuri valmistuneita suomen kielen ja kulttuuriin kiinalaisopiskelijoita, tarjottiin illallinen. Oli muuten aika ihmeellinen tunne jutella nuorten kiinalaisten kanssa suomeksi mm. suomalaisesta rock-musiikista. Keskustelukumppanini oli rumpali pekingiläisten opiskelijoiden rock-bändissä, jonka esikuviin kuului esim. Childrem of Bodom.

Huomenna seminaari jatkuu, startti on taas klo 7.30 eli viiden tunnin kuluttua. Illalla siirrymme Eiran ja Markon kanssa Jinaniin. Matka taittuu junalla, joten eksotiikkaa lienee luvassa.