Arvasittekin varmaan mikä on vastaus otsikon arvoitukseen. Olemme saapuneet perille Pekingiin, joka on sanalla sanottuna valtava.

Lentomme Pariisista laskeutui aamulla aurinkoiseen Pekingiin. Jo lentokoneen ikkunasta kävi hyvin selväksi, että emme todellakaan ole saapuneet mihinkään piirinmestaruussarjan kyläpahaseen vaan yhteen maailman suurimmista metropoleista. Rajamuodollisuuksien jälkeen löysimme pienen seikkailun jälkeen taksin ja pääsimme hotelliimme noin puolessa tunnissa.

Päivä sujui Markon ja minun osalta lähinnä turismin merkeissä. Kävimme katsastamassa Kiinan muurin, yhdessä tuhansien kiinalaisten kanssa. Paikallisten kiinnostuksen muuria kohtaan selittää pitkälle se, että Kiinan kansantasavallan perustajaisä Mao Zedong oli itse kävellyt muurilla juuri saman matkan ja todennut, että kukaan ei voi olla historian suurmies kulkematta muurilla. Niinpä Markon ja minun lisäkseni tätä suurmiehen statusta oli hankkimassa valtava joukko kiinalaisia sukupuoleen, ikään tai asuinpaikkaan katsomatta.

Muurin jälkeen vuorossa oli lounas ja sitten Ming-dynastian hallitsijoiden hautausmaa. Kyseessä ei ollutkaan mikään tuiki tavallinen kalmanlehto, vaan kaikkin mielenkiintoisin hauta oli 27 metriä maan alle kaivettu pienehkö palatsi, jossa Wei Li (ulkomuistista) lepäsi. Opimme muuten sellaisenkin hienon yksityiskohdan, että Ming-dynastian aikasella lohikäärmeellä on jalassaan viisi kynttä mutta Qing-dynastian aikaisella lohikäärmeellä vain kolme. Päädyimme toteamaan, että kun kiinalaiset jotain rakentavat, niin lopputulos on vähintäänkin suurta ja monumentaalista. Sama trendi on näkyvillä tänäänkin, kaupungissa on menossa lukuisia suuria rakennusprojekteja, lähinnä vuoden 2008 olympialaisia varten.

Samaan aikaan kun ajelimme Markon kanssa herroiksi nähtävyydeltä toiselle (meillä oli oma kuljettaja ja opas, joka oli muuten huikean pätevä)Eira oli tapaamassa muita suomalaisdelegaation edustajia. Illalla kävimme yhdessä syömässä.

Huomenna alkaa siis ohjelmamme varsinainen työosuus eli kaksipäiväinen seminaari Pekingissä. Illalla tutustumme Suomen suurlähetystöön ja nautimme keittiön aarteista. Nyt nukkumaan, alkaa tuo 36h valvomista riittään.